30 dager på Bora Bora / 30 days on Bora Bora

English below.

Bora Bora er kjent som «Verdens vakreste lagune». Vannet i lagunen spiller fra lys turkis til dyp blå og omkranset av små øyer med hvite sandstrender og palmer så er nok den et bilde på en tropisk stillehavsdrøm. Her er utrolig vakkert, og vi har etter hvert funnet våre favoritt ankerplasser i denne lagunen også.

DCIM100MEDIADJI_0100.JPG
Dronebilde fra favoritt ankerplassen i SØ hjørne av Bora Bora / favourite anchorage. Picture by SV Bliss

 

IMG_5687
Det er tett mellom luksushotellene men desverre er de aller fleste tomme nå. Lots of nice hotels but most of them have no guests

Bora Bora er sammen med Tahiti og Maupiti en av de eldste øyene i Samfunnsøyene i Fransk Polynesia. Rundt hovedøyen går det en 20 km lang asfaltert vei som hovedsakelig er laget av amerikanerene under andre verdenskrig. For å ha et sted å lagre forsyninger og mannskap i Stillehavet, mer eller mindre overtok USAs militære Bora Bora i 1942 og bygget veier, flyplass, ordnet med vannforsyning og etablerte base her. Bora Bora var da under Fransk regime siden overtakelsen av øyriket i 1888.

DSCN2260

Av alle øyene i landet er Bora Bora den som er mest utviklet med tanke på turisme. Det er kort mellom luksus hotellene med sine små bungalower som henger utover det krystallklare vannet, og det et 7-8 daglige ankomster og avganger av fly. Så de første gangene vi var her krydde det av turister, luksus-yachter, lokale turistbåter, charter selbåter og vann scootere. Litt i meste laget syntes vi, og var ikke veldig lenge her. En annen tungtveiende grunn er at vi må betale for å være her. Ordføreren på øyen har uttalt at han ikke liker cruisere, som han anser som gratispassasjerer som ikke legger igjen nok penger. Bare skiter i lagunen som han har sagt….. Så han har etablert et 30-talls moringer/bøyer rundt i lagunen og pålagt alle cruisere å bruke de. Ankring er mer eller mindre forbudt over alt under påskudd av at det ødelegger korallene. Han har også ansatt en mann – Frances- til å kjøre rundt og passe på og kreve inn penger. Frances er polynesiske blidhet på sitt beste, snakker flott engelsk og er en fornøyelse å få longside, og tar også søppel så det er jo noe positivt.

DSCF8398
Kjell på SUP-tur

I disse tider med mindre turisme fikk vi et spesialtilbud da vi kom til Bora Bora fra Maupihaa. En måned for 30.000 FR – dvs ca 3000 kr. Samtidig som Uproar og vi seilte inn fra vest kom våre venner «Den Britiske Armada» Ocean Blue, Supertramp og Tourterelle inn fra øst, og vi bestemte oss alle for å ta tilbudet og bli her er måned. Flip Flops kom også seilende, så vi ble en god gjeng med kjente båter i lagunen.

Været var fint, solen skinner og vannet er varmt og godt. Vi er i regnsesongen så regnbyger kommer stadig med kraftige vindkuler, men stort sett ser vi solen hver dag.

IMG_5134
a very rainy day in paradise. Time to stay inside and read and watch movies

Dagene går som vanlig selv om vi er i det de fleste vil kalle Paradis. Vedlikehold av båt, bading, handling av mat, sykkelturer, strandpromenering og noen fotturer i fjellene. Som sagt er det regnsesong, og det frarådes å gå i fjellene eller jungelen rett etter regn for det blir utrolig sørpete og glatt. Dessverre regnet det mye så de planlagte turene måtte ofte kanselleres.

131540745_1379837385693446_6426277650901954021_n
View from one of the walks

 

131320082_384820462790054_8734704635162433303_n
Derek from Ocean Blue, Fiona from Supertramp and Kaia made it to one of the tops on a very warm day

Havet kan vi bruke i all slags vær, og vi bader absolutt hver dag. Noen dager bare for å dyppe oss og sjekke fortøyningene, andre dager lange snorkleturer der vi finner både Mata Rays, Eagle Rays, Sting Rays, hai og akvariefisk. Dykking ble det dessverre ikke noe av her.

IMG_5119
Spotted Eagle Rays. Flokker med 50-60 dyr – 50-60 of them at one time

 

IMG_5045
Djevlerokke – Manta Ray

 

119434529_2766596076909349_620846170253198836_n
More …..

IMG_5037

131258043_209781657408782_4088484782967864109_n
Sting Ray

 

IMG_5023
Det er som å svømme i et akvarium – it’s like beeing in an aquarium

Påhengsen til jollen ødela vi siste dagen i Maupihaa, og vi trengte ny aksling for å kunne bruke den. Ikke noe problem, den ble bestilt i Papeete og sendt til Bora Bora på ett av supplyskipene som kommer regelmessig. Så brukte Kjell en hel dag på å demontere og montere påhengsen, og så var den som ny 😘. Flink mekaniker er viktig å ha ombord.

DSCF8493
A good mecanic is important when you run your outboard on a corral. A new shaft came with the supply ship from Tahiti

 

IMG_5079
Arts-and-craft der vi lager smykker av de vakre Tahiti perlene vi får kjøpt her er også populært / arts and crafts with the beatuiful Tahitian black pearls

 

131348015_397458358149956_4013413846539028549_n
På en av strandturene fant vi en maler som også ga male-timer. Lisa og Kaia måtte jo prøve, og sluttresultatet ble veldig bra (syntes vi). We found a local painter who also gave lessons. Lisa and Kaia had to try and we are pretty pleased with the result.

 

130871057_392027151875163_7926931207508488279_n
A nice view when you are painting

Turer på land for å kjøpe perler ble det en del av. Pga mangelen på turister (og at østersen produserer perler selv om det er mindre kjøpere…) hadde butikkene på land gode tilbud på smykkene sine. Så det ble noen turer på land og noen seriøse perlekjøp 😍. We had some trips to the pearl shops, and they had some pretty good prices for us.

De lokale restaurantene ble også besøkt, med covid-avstand mellom besøkende og antallsbegrensing rundt bordene. Her er to relativt store butikker der utvalget av varer er ganske bra. En av butikkene fikk covid-utbrudd blandt de ansatte og måtte stenge i en ukes tid, så da ble det lange køer utenfor den ene som hadde åpent.

DSCF8506
One of our dinghi drifts. A way to be social and still (try to) keep the social distancing

 

DSCF8509
Creative boat kids on halloween – love it !

Klær fikk vi også vasket! Det har vist seg å være et lite problem med klesavask. Alt småtøy går i bøtter, det er ikke noe problem, men sengetøy og håndklær er det verre med. Her på øyen fant vi Mimi og hun tok gladelig i mot klesvasken og leverte den flekkfri og sirlig brettet tilbake. Selvfølgelig mot en slump penger, men det er absolutt verd det 😁. Våre venner på Sana har vaskemaskin om bord og kjørte noen maskiner for oss også. Ren luksus!!

131402578_1452105481649937_8928209183724897306_n (1)
our track aroud the island

 

131642177_3530646697033939_6312700765337474129_n
We met the Norwegain boat Sana with Ellen and Asle onboard, and here we are in front of them on our wy to the SE anchorage. It is very shallow some places – 3,2 m and Sana has a 2,6 m draft. We have been here 7 times before and knew the way

Gebursdag har det også vært! Ikke et dumt sted å feire dagen på 😎.

DSCF8612

Tiden flyr i godt selskap og plutselig hadde vi vært en måned på Bora Bora. Vi ser i disse covid-tider at vi blir lenger og lenger på hvert sted. Vi har besøkt alle øyene, så nå plukker vi ankerbukter vi liker og som er beskyttet mot de dominerende sommer stormene og bare blir.

131341970_840332496801069_1627784214539896717_n
Mange timer med kortspill, Mexican Train Dominos og terningspill med våre venner / hours with games – cards, dice and Mexican Train Dominoes with our freinds

DSCF8486

DSCF8568
Sundowner on a very nice evening in Bora Bora

Neste stopp er Tahaa og der skal vi (igjen) besøke noen perlefarmer 😜

The lagoon of Bora Bora has a reputation as being one of the most beautiful lagoons in the world. The shades of turquoise to deep blue surrounded by islands with white sand and coconut palms are a picture of the tropical dream. Bora Bora is incredibly beautiful, and we have gradually found our favourite anchorages in this lagoon as well.

Bora Bora, along with Tahiti and Maupiti, are one of the oldest islands in the Society Islands in French Polynesia. Around the main island there is a 20 km long paved road which was mainly made by the Americans during World War II. The Americans needed a place to store supplies and crews in the Pacific, and the US military came to Bora Bora in 1942 and built roads, an airport, arranged water supplies and established base here. Bora Bora was at that time French since the takeover of the archipelago in 1888.

Of all the islands in the country, Bora Bora is the most developed in terms of tourism. Luxury hotels are scattered around the lagoon and with the small bungalows over the crystal clear water. The first times we were here in 2019, we saw a lot of tourists, luxury yachts, local tourist boats, charter boats and jet skies. Now the hotels looks mostly empty and there are not may tourists anywhere. 

One of the reasons we have not been spending a lot of time here is that we have to pay to be here. The mayor of the island has stated that he does not like cruisers, which he considers free passengers who do not leave enough money. Just shit in the lagoon as he once stated….. So he has established about 30 moorings / buoys around the lagoon and all small vessels have to use them. Anchoring is more or less forbidden everywhere under the pretext that it destroys the corals. He has also hired a man – Frances – to drive around and see that this is obeyed and collect the daily fees for using the moorings (25 EUR a day). Frances is Polynesian kindness at its best, speaks great English and collects money and picks up our rubbish with a big smile.

This time we got a special offer – one month for 30,000 FR – about 250 EUR. At the same time as Uproar and we sailed in from the west, our friends «The British Armada» Ocean Blue, Supertramp and Tortourelle sailed in from the east, and we all decided to stay here this month. Flip Flops also joined us, so we were a good bunch of familiar boats in the lagoon.

The weather was nice, the sun was shining and the water was warm. We are in the rainy season, so we are blasted with frequent rain showers, most days we see the sun.

We have our «everyday life» even though we are in what most people would call Paradise. Boat maintenance, swimming, food shopping, bike rides, beach walks and some hiking in the mountains. Unfortunately all the rain makes the hiking trails dangerously slippery, so the planned trips often had to be cancelled.

Regardless of the rain we can go swimming. Some days it will just be a quick dip to cheque on the anchor or moorings, other days long snorkelling trips where we find both Mata Rays, Eagle Rays, Sting Rays, sharks and aquarium fish. Unfortunately, we did not get the chance to go diving here.

We also have a lot of socializing during the days. In the morning it is popular with Noodeling – water aerobics floating on Styrofoam «sausages». Good exercise! And we do arts-and-crafts days where we make jewellery from the beautiful Tahiti pearls we buy here.

We also got to do laundry! Laundry is one of the minor difficulties on our boat, since we do not have a washing machine. All «small» clothes is easily washed in a bucket, but bed linen and towels are harder. On the island we found Mimi, and she happily took our laundry and returned it spotless and neatly folded. Of course we paid here a fair amount of money, and it was definitely worth it 😁

It has also been someone’s birthday on Bora Bora! Not a bad place to celebrate 😎.

Time goes fast when you are having fun, suddenly we had been a month on Bora Bora. In these covid times we seem to settle for a longer period in every place. We have visited all the islands, so now we pick our favourite anchor bays we that are protected from the dominant summer storms.

Next stop is Tahaa to visit some pearl farms – again 😜

Ocean Blue, Supertramp, Uproar and 2K was invited to «virtually a wedding» on Tortourelle. Their son was getting married in New Zealand and for obvious reasons they could not og there. So they threw a party and we watched the ceremony live. We all dressed up and had champagne and Nice Food. A memorable evening

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s