Tuamoto arkipelago

Tuamotoøyene eller Tuamoto Arkipelago i Fransk Polynesia er den lengste kjeden av atoller i verden, og dit skulle vi nå som Marqueses var et avsluttet kapittel for denne gang. Vi heiste seil fra Nuku Hiva en ettermiddag, og innen mørket falt på hadde vi fin kurs og vind mot atollene. Det tok oss 3 døgn med fantastisk flott seiling før vi så åpningen i revet på atollet Ahe. Vi har lest og lært at en del av de små passene – åpningene i korallrevet – kan være lunefulle med mye strømninger, og at det er best å gå gjennom på «slack tide», det vil si idet det snur mellom høyvann og lavvann (eller omvendt). Vi ankom Passe Tiareroa, som er den eneste åpningen i denne atollen, akkurat idet tidevannet snudde og hadde en lett og fin ankomst. Men det var ikke fritt for at pulsen var litt høyere enn normalt idet vi entret vår første atoll 😳.

50536572-7398-4EA2-876A-A87E805C48C4
Inn her skal vi

Innenfor revet var det helt flatt hav selv om det blåste en god del. Vi kjørte forsiktig ned til den eneste byen som er her, og kastet anker godt beskyttet av et nytt lite rev inne i lagunen. Her lå vi godt og hadde blått, klart vann rundt oss.

DSCN0677
Utsikt mot byen

Etter litt mat og et par timers søvn var det på tide å strekke på beina. Vi hadde hørt mye fint om atollene i Tuamotos, vennlige gjestfrie mennesker som tok i mot turistene. Vel, vi vandret rundt i den lille landsbyen uten å se særlig mye mennesker eller at det skjedde noe som helst. De vi traff var hyggelige og smilte og hilste, men vi ble ikke overfalt med blomsterkranser og franske kyss på kinnet. 🌼

DSCN0684

DSCN0683

Vi ble liggende her i tre dager, var på land og fikk handlet litt mere mat og snorklet og badet langs revet.

DSCN0927
Her fikk vi se de første stillehavs muslingene. Flotte og fargerike
DSCN0689
Masse liv under vann, og klart og fint

Så fikk vi høre om en restaurant på andre siden av atollen som visstnok skulle være en av de beste på Tuamotosøyene, og siden det var lenge siden vi hadde spist veldig godt på restaurant bestemte vi oss for å dra dit. På veien måtte vi ha utkikk på baugen og snirkle oss mellom korallhoder for ike å gå på grunn. Vel fremme viste det seg å være en liten, flott resort som til og med hadde en moring-bøye som vi kunne fortøye til.

DSCN0720
Stranden på Coco Perle Lodge

Det var en flott resort og vi var velkommen på land og rusle rundt på området. Middag ble bestilt og her, som på mange små resorter, er det felles bespisning av alle gjestene. Et sosialt tiltak for gjestene og en betydelig enklere logistikk med maten for restauranten. Så vi fant oss selv med en velkomstdrink sammen med 8 gjester som (selvfølgelig) snakket fransk. Og vi må innrømme at skolefransken til Kaia ikke duger til small-talk. Men gjengen tødde opp etterhvert og før kvelden var over kunne de faktisk snakke litt engelsk alle sammen. Det gjentar seg stadig, og vi tror at når Kaia tør stotre seg frem på sin Fransk så tør det begi seg utpå med sin engelsk 🤣

Vi hadde to flotte kvelder med disse, og dagene gikk med til å rusle på land, hårklipp (vi klipper hverandre….), skifte sink på propellen og reparasjon av Water-makeren. Den lagde noen stygge lyder så vi turde ikke bruke den mer, så Kjell måtte demontere hele saken for å finne feilen. Det viste seg at det ikke var selve motoren eller andre vitale deler som var ødelagt, men motorfestet på el motoren som holdt motoren fast til underlaget hadde rustet i småbiter med det resultat at motoren sto og «hoppet» da vi la på trykk. Nytt feste hadde vi ikke men Kjell mekket et nytt av en aluminiumsplate som han tilfeldigvis hadde ombord….. Samtidig benyttet vi anledningen til å pusse rust og male opp noen deler og å skifte olje på høytrykkspumpen. Godt med alt som er gjort.

Sinken på propellakslingen var det ikke mye igjen av nå, og vi hadde ventet på «det perfekte forholdet» for å skifte. Jobben må gjøres under vann og det krever at det ikke er bølger. Her, utenfor The Pearl Lodge var det blikkstille og perfekt. Vi monterte kompressoren som vi har til å gjøre småjobber på båten under vann, og en liten halvtime senere var det gjort. Og godt var det for det var ikke mye igjen.

DSCN0738
Her byttes det på sink
DSCN0743
Ferdig 😄
DSCN0755
Dette var alt som var igjen. På tide å bytte 😳

Kompressoren kjøpte vi av Irene og Svein på SV Lovinda Too da vi traff de i Karibien. Det er en liten kompressor som står i båten og produserer luft, og så har vi to lange slanger koblet på der med dykker-regulatorer i enden. Med de kan vi gå ned til under kjølen og vaske og reparere uten å måtte dra frem fullt dykkerutstyr og bruke opp luften i tankene. Genialt!!

DSCN0747
Når vi først var under båten kunne vi like godt vaske og skrape litt skjell

DSCN0745Tidlig om morgenen 9 juni kastet vi fortøyningene og bega oss mot utgangen av atollen igjen. Tidevannet snudde ved 11 tiden og vi skulle ut sammen med det. Nå var det farvel til Tuamotos, vi rakk ikke besøke mer enn en atoll i denne omgang for vi skal hente Katrine på Tahiti om en uke. Men vi kommer tilbake og skal bruke lang tid her senere.

 


2 kommentarer om “Tuamoto arkipelago

  1. Hei 2K, å åpne lesebrev fra dere er alltid spennende..hvor er dere, hva har skjedd , alt ok? Kaia du skriver så bra 😀👍🏻Jeg blir misunnelig på dere og må innrømme at lysten til en seilepause fra hverdagen hjemme alltid forsterkes når jeg koser meg med opplevelsene fra hverdagene på 2K. Det var også kjekt å lese Katrines innlegg – hun har nok fått morens talent til å skrive. Her hjemme har det vært fellesferie med flott vær og mye besøk på Finnøy og reiselysten har kicket inn så vi reiser med et vennepar til Argentina i November🤞🌞 God tur videre🏝🏝. 3 K👋

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s