Panama og San Blas del 1

Kaia, Kjell og Kjell 2 forlot Jamaica en fin ettermiddag for å seile de 550 milene sydover til Panama. De første timene gikk unna i god fart, og vi hadde gode forhåpninger for det var samme værmelding i mange dager. Men så kom den berømmelige jokeren – som hverken Kaia eller Kjell hadde regnet med…. Vi hadde kommet godt ut på havet, holdt 7-8 knop og koste oss da vi «braste» inn i motstrøm. Plutselig hadde vi en båtfart få 7,5 knop men en fart over grunn på 3,5-4, og det betyr at vi har motstrøm som setter oss tilbake 3-4 knop.  Pokker ta!! Full fart under dekk for å sjekke med alle bøker om vind og strøm i dette området, og ganske riktig, alle sier det samme : på denne årstiden er det konstant 3-4 knop nordgående strøm. Det var bare at vi hadde ikke sjekket det….. Men ikke noe å gjøre med det, det var bare å bite tennene sammen og holde ut, denne motstrømmen skulle vi ha 3/4 av distansen.

Vi gikk våre nattevakter i fullmåne, leste og koste oss om dagen gjorde det beste ut av situasjonen. Etter fire døgn og 6 timer 😄 lå vi godt fortøyd i Linton Bay Marina, Panama.

IMG_2688
Restauranten i Linton Marina. God middag for 6USD, da er det ikke nødvendig å koke i båten. Bring Your Own Beer 😄👍
IMG_2693
Middag: kylling, fisk eller svinekjøtt og ris og pommes frites.

Det var en stor og flott marina – ganske nybygde fasiliteter så toalett og dusj var det fineste vi har sett på lenge. Butikk var det ikke, men det kom biler kjørende inn på området hver dag og solgte frukt, grønnsaker og bakevarer. Og så hadde de en bensinstasjon som også fungerte som den lokale puben. De solgte kalde øl til 6 kr pr boks, og utenfor sto det noen plastbord og stoler og der var det samling hver kveld ! Noen spilte Domino, noen spilte kort og andre bare snakket med hverandre – frem til klokken syv for da stengte de 😜

IMG_2687
Lokale grønnsaker – en drøm

For å få lov til å seile i Panamas skjærgård må  i løse Cruising Permit, og det fikk vi marinaen uten problemer – bare betal 185 USD. Men så må vi også sjekke inn i landet og vise passene, og det skjer i nabo-byen Portobelo. Bussen dit gikk fra oss mens vi gjorde papirarbeid, men vi bare praiet en «local» som skulle kjøre oss alle tre for 15 dollar. Spansken til Kjell og Kjell begrenser seg til dos cerveza, så det var Kaia som forhandlet. Da vi stoppet i en by spurte hun om vi var fremme, men forsto det sånn at vi måtte ta bussen videre. Ikke helt etter avtalen, men spansken strekker ikke til for å kjefte….så det var bare å gå ut av bilen og inn i bussen.

img_2691.jpg
Bussene i Panama er gamle amerikanske skolebusser som er pimpet til det ugjenkjennelige.
IMG_2689
Fra innsiden. Ikke mye sikt her….men sjåføren sitter lavt…

Vi kjørte ca 20 minutter videre, og kartet til Kjell (skipper) sa vi skulle ENDA lenger men da satt Kaia foten ned. Dette måtte være feil😱. En spørre-runde i bussen og ja, ganske riktig,  vi hadde kjørt for langt. Ut av bussen, inn i taxi og tilbake til – ganske riktig igjen – den byen der vi gikk på bussen.  Vi fikk oss en fin busstur og en god latter 😳😄

Før vi dro videre var vi innom en liten øy der det bodde en del apekatter:

IMG_5265
De er ganske kule for de går oppreist på to bein
IMG_5266
Vi fikk beskjed om å være litt forsiktige, for apekattene var vennlige helt til de skjønte at vi skulle dra igjen – da kunne de bli litt voldelige for de ville ha mer mat og snop….. Vi hadde ikke noe problem men så satt de bare i trærne mens vi var der
IMG_5273
på jolletur

Ferdig med papirarbeidet så var det bare å kaste loss og begi seg mot San Blas – paradiset vi har hørt og lest så mye om.

IMG_1201
Velkommen til Wichudub Dummad
IMG_2949
Ikke helt feil dette….

Vi ankret opp utenfor Chimiche, badet i krystallklart vann og nøyt å ha kommet frem til drømmen

IMG_0240
Kjell gast klar for snorkling

Så var det å ta en tur på land og utforske paradis-øya:

IMG_2958
En lokal kano. Det tar ett år å hule ut en trestamme
IMG_1195
Dette er luksus-varianten med motor
IMG_2992
Mola selger på Chichime. Her bor de, og selger også kalde øl
IMG_2988
Endelig…..
IMG_2981
Fantastiske håndverk. De blåe fargene er turist-versjonen, tradisjonelt brukte de jordfarger

Molaene bruker kvinnene til å sy  bærestykker  i de tradisjonelle klærne sine. Vi turister kjøper og rammer inn, syr vesker og puter eller andre nyttige ting.

IMG_2986
Kuna kvinne i tradisjonell klesdrakt. Legg merke til Molaen som er bærestykke på blusen hennes
IMG_2984
Alle mann i arbeid når kanoen skal på land etter dagens arbeid

 

IMG_1209
Kaia forhandler pris på haltende spansk.

Vel ute i 2K igjen fikk vi besøk av hummer-selgere – og de avviste vi for prisen var hårreisende. Så kom Vernacio mola-selger, og han ble invitert om bord til en handel med Kaia 🙂

IMG_0241
Vi forhandler pris……
IMG_0243
MYE å velge mellom

Vi seilte videre innover i øyriket og besøkte «Swimming pool» som virkelig levde opp til navnet sitt, og der så vi en 2 m lang  nurse-shark. Der traff vi også på ikke mindre enn fire andre norske båter, og det er ikke lite når vi tenker på at vi ikke har sett en eneste norsk båt siden vi forlot Antigua i mai (bortsett fra Vega da, som vi seilte sammen med). Så besøkte vi Green Island og til slutt Lemon Keys, den ene mer magisk enn den andre. Bildene sier sitt:

IMG_3004

IMG_1210
Lokale hummerfiskere som vil selge oss fangsten sin

 

IMG_1238
-og vi kjøpte. 10 dollar stykket og det holdt med 2. De ble grillet og servert med smeltet kryddersmør, loff og majones …. mmmm
img_2686.jpg
Frokost – ananas og kjempestore pasjonsfrukter

IMG_3038

IMG_3033

IMG_3063
Vi kjøpte middag hos de lokale Kunaene – stekt på åpen flamme og serviset vasket i sjøen – ris og kokos og nyfanget barracuda . Resten av fisken lå i vårt kjøleskap over natten. De har jo ikke sånn luksus i stråhyttene sine

 

IMG_3024
Det var på tide med hårklipp hos den lokale frisøren på stranden – Kjell. Det er så godt å ikke få alle de hårene spredt i båten så vi klipper hverandre på land.

Alt har en ende, og etter en uke her i paradis var det på tide å vende baugen vestover mot inngangen til Panamakanalen. 2K måtte søke om plass for å komme gjennom kanalen og Kjell 2 (gast) skulle etter fem uker om bord vende nesen hjem til Norge.

IMG_2692
Takk for følget, for nattevakter og dagvakter, for oppvasker og vedlikehold, for snorkelturer og sundowners – det har vært noen gilde uker

 

 


2 kommentarer om “Panama og San Blas del 1

  1. Hei, flott å gjenoppleve de gode minnene. Lengter litt tilbake nå når vi har ca 0 grader her hjemme. Kos dere videre. Mange flotte bilder 👍🏻3k

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s