2K EDUCATION FUND

Først og fremst tusen, tusen takk for alle gaver til innsamlingsaksjonen!! 🇳🇴👏🏻👍

De som bruker sin fritid på dette er overveldet, og sier at de nå trygt kan sende to ungdommer på skole uten å bekymre seg for å ha nok penger til å fullføre begge årene.

Passitonguatemala https://passitonguatemala.org er en frivillig organisasjon som har som formål «to fight poverty trough light».

Passiton Guatemala holder til i Fronteras, Rio Dulce og drives av Julia, en energisk britisk dame. Sammen med henne jobber mange lokale ildsjeler og veldig mange fra båt-miljøet (sånne som oss). Da utdannelse ble et satsingsområde bestemte organisasjonen seg for å lage en egen gruppe for dette, for å holde det adskilt fra det opprinnelige formålet. På FB heter det PassitonGuatemala education.

2K EDUCZATION FUND
Det er her vi har samlet inn penger. De 14.000,- nok som jeg mottok fra dere der hjemme har fått en egen post som heter 2K education fund. Dette fondet er stort nok til å sende to ungdommer på videregående skole i nærmiljøet i to år. Fondet har som formål å hjelpe to jenter fra samme landsby, men finner de ikke jenter som er villig til å satse står Passiton fritt (sammen med overhodet i landsbyen!) til å velge de ungdommene som de mener er best skikket for å få denne gaven. De som blir plukket ut er 15-16 år og får mulighet til å få ett hakk videregående utdannelse mer enn de fleste andre ungdommer her i området.

Skolen er veldig forskjellig fra et vi er vant med i Norge! Disse ungdommene går på skole kun hver lørdag, og der gjennomgår de forrige ukes lekse, nytt stoff for neste uke og så sendes de hjem med en haug hjemmearbeid. I tillegg til all denne egen-læringen må ungdommene hjelpe til hjemme med å skaffe det familien trenger for å leve. Og da snakker vi ikke om å tømme oppvaskmaskinen eller gå ut med søpla!! Dette er fattige familier som lever under vanskelige forhold og ungdommene er ute og jobber hele dagene. Leksene gjøres i lunsjen eller om kveldene i dårlig lys. Er de heldige har de strøm men det er ikke hverdagen for alle.

Jeg har på FB siden til PassitonGuatemala Education funnet karakterutskriften for en guttene som er uteksaminert nå i november, og ble imponert over fagene de leser 👍

IMG_2243
Julia, som driver PassitonGuatemala, har lovet oss månedlige rapporter på studentene når de starter opp i januar. Dette er ett av «risene bak speilet» for ungdommene – de må prestere for å vise oss at de ønsket denne muligheten til å studere.

Fattigdommen er stor i Rio Dulce, og vi som kommer med båtene våre er ustyrtelig rike. Men vi opplever sjelden ubehagelige ting, og føler oss trygge og som en del av samfunnet her i elven.

Hovedformålet til PassitonGuatemala er å skaffe lys til fattige byer i jungelen og fjellene rundt Rio Dulce. Midler for å få til dette skaffes på mange måter. De tar i mot gamle utrangerte båt-batterier, og de som er brukbare fraktes opp til landsbyene som strømkilde for LED-lys og de som er ubrukelige selges for skrap-prisen. De tar også i mot brus- og ølbokser og gammel sink fra båtene, og selger de til søppelmennene.

IMG_2245
Oppblåsbare solcelle lys som Passiton deler ut i landsbyene. Ypperlige ombord i 2K også. Den ene har rødt og hvitt lys

De arrangerer faste bytte- og salgsdager, og selger ting som vi «boaters» ikke har bruk for lenger. Denne swop-meeten annenhver søndag er ett av samlingspunkter i elven. Alt dette bidrar med litt penger som investeres i solcellepaneler og lamper som monteres av frivillige i landsbyene.

IMG_2213
Swap Meet en søndag morgen kl 0800

Vi hadde et ønske om å være med på en monteringsrunde, men desverre gjorde været sånn at det ikke var noen turer mens vi var i elven. Men vi hjalp til med å rydde og prise varer til swap-meeting og selvfølgelig med pengene vi fikk fra dere der hjemme.

 

Solcelle-lamper som skal selges er på opplading, og bilde nr to er Kjell og Julia mens de finner frem ting som skal prises og pakkes for swap-markedet.

De besøker også gamlehjemmet, og gir de litt ekstra god mat, dopapir, sepe og vaskemidler. Men de vil kun at vi gir små sepestykker og doruller som kun har 1/3 igjen, for gir vi finere ting tar enten betjeningen eller familiene til de gamle det med seg hjem. 😱

IMG_2244
I elven samler de plastsøppel og kverner det opp i en enkel maskin. Dette puttes manuelt inn i brusflasker og disse bygger de hus av. Armeringen ruster ikke, gir god isolasjon og er miljøriktig!!

En kommentar om “2K EDUCATION FUND

  1. Kan være det er eksamenstidens strev som påvirker, men som kommende lærer var dette utrolig sterkt og veldig rørende å lese. Det høres ut som en viktig organisasjon drevet av engasjerte mennesker. Slikt trengs! SÅ FLOTT at dere bidrar med både penger og fysisk hjelp.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s