Ut fra Cascais opplevde vi alle seileres mareritt, så vi endte i Sesimbra.

Vi had de medvind it fra Cascais lørdag morgen, og heiste det største medvinds-seilet vårt genakkeren. Den er 120 m2, Og brukes kun i vind opptil 16-18 knop. Med den oppe hadde vi planlagt å nå Sines før vinden ble for heftig.

IMG_0697

Etter bare en liten halvtime begynte vi å snakke om å ta den ned da vinden økte mye, og mens vi snakket om det røyk tacklinen, og så var H..vete løs. (Genakkeren festes for an i baugen med tacklinen, og så har vi skjøtet i den andre siden for å slippe ut og dra inn). Pølsen, eller trekket, som vi trekker ned over seilet når vi skal ta det ned låste seg, og da vi forøkte å senke genakkeren på fallet (toppen) kom det en vindkule og blåste alt vi hadde fått på dekk ned i vannet og da visste vi at vi hadde fått trøbbel…

Så der var vi, deler av seilet forsvant under båten og lot seg ikke dra opp igjen, så Kjell gikk i vannet for å inspisere. Deler av seilet hadde snurret seg rundt propellen og han kunne ikke svømme under båten og få det løs pga for mye bølger. Heldigvis var ikke motoren i gang, så vi visste at det kun lå lat rundt akslingen. Så vi jobbet og sleit, halte og dro i et forsøk på å minske sekken med seil vi slepte etter oss, og som inneholdt noen hundre liter vann. Alt «slepet» gjorde at vi ikke hadde styring og vi nærmet oss sakte men sikkert klippene på pynten Cabo Espichel.

IMG_0891

Til slutt var det ikke annet å gjøre enn å spjære seilet som hang bak oss med kniv for å kvitte seg med vannet, og sikre restene så godt som mulig.

IMG_1185
Restene av genakkeren..

IMG_0877Da fikk vi fire knop styrefart og med litt genoa ute rundet vi Cabo Espichel i vind med kast over 40 knop, og fortsatte mot Sesimba og en bukt der vi håpte å kunne kaste anker. Hengende bak som et drivanker var restene av seilet, så det gikk ikke fort.

IMG_0882
Genakker som drivanker

Vi ankret opp for seil utenfor badestranden i Sesimbra, mellom mange andre båter, en manøver ingen av oss har gjort før men som vi klarte aldeles strålende. Så gikk Kjell i vannet og fikk løs f..enskapet på et par minutter.

IMG_0911
Bak denne moloen ville vi kaste anker
IMG_0912
Kjell har fikset opp. Seilet satt ikke fast, hadde bare lagt seg rundt akslingen s. Det var fort å ta bort når det var stille vann

Vi sitter igjen med ødelagt seil, såret stolthet en solid porsjon erfaring. Dessuten fikk Kaia brannskader i høyre hånd da fallet på genakkeren løp løpsk og hun forsøkte å holde igjen uten hansker.

IMG_0875
Kaias bandasjerte hånd dekket med brann-gel og bandasje. Tre dager senere var den OK igjen.

 


2 kommentarer om “Ut fra Cascais opplevde vi alle seileres mareritt, så vi endte i Sesimbra.

 1. Vi overvejer om vi tør sejle med jer i Karibien. Vi troede det var et profesionelt team vi skulle sejle med 😉😉
  Godt at det ikke gik værre.
  Forsat god tur.

  Liker

 2. Hej Kjell og Kaia
  God beretning, godt skrevet.
  Hvor ærgerligt med genakkeren med godt I kom til Sesimbra og fik smidt ankeret og klaret genakkeren fri.
  Den skal Kaia nok få syet igen.
  Vi ses undervejs til Caribien

  Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s