10/9 fra Sesimbra til Lagos

 

Det er 90 mil fra Sesimbra til Lagos, så vi trengte all dagslys for å rekke frem før det ble mørkt. Vi liker ikke å seile om natten i Portugal på grunn av alle fiskeredskapene som er satt ut langs kysten. Så klokken 0715 heiste vi anker og kom oss videre mot Lagos. Det var meldt godt med vind hele dagen, stigende til rundt 35 knop mot kvelden.

Vi heiste storseil og genoa og satt kursen før vi satt på autopilot Wilma. Det meste av dagen hadde vi fin seiling og skiftet på å holde utkikk etter fiskedingser i sjøen og å lese. Vi så til og med fiskedingser på over 300 meters dyp, men hva det er de jakter på, eller med hva, skjønner vi ikke helt.

Vinden tok seg opp som meldt og utover ettermiddagen måtte vi plukke ned litt og litt av storseilet, og da vi rundet Cabo de Sao Vicente (den er fra gammelt av kjent som verdens ende-vi rundet et annet verdens ende i Spania) hadde vi tre rev i storseilet og cutterforseil (stormseilet). Og det var vi glade for!! Rundt disse Caboene (nesene) aksellerer vindene og vindhastigheten øker betraktelig, så det er godt å være forberedt.

IMG_0929
Cabo de Sao Vicente
IMG_0913
Sånn ser stórseilet ut med tre rev, det er ikke mye igjen for vinden å røske i 😏

Vi rundet i skumringen og det ble veldig raskt bekmørkt når ikke månen er oppe. Så vi gikk inn i første bukt som heter Enseada de Sagres for å ankre etter anbefaling av våre venner på Cheetah som lå der allerede. Vi var slitne etter 13 timer på sjøen med tildels kraftig vind og bølger de siste timene, og så var vi slitne etter gårsdagens strabaser med genakkeren. Stor var derfor gleden da dinghien til Chetah hentet oss rett etter ankring for en ankerdram, og som om ikke Drammen var nok fikk vi servert varm mat også. Hvilken lykke!! Det hadde vært dårlig med matlaging ombord hos oss siden midt på dagen.

Neste formiddag putret vi de siste milene mot Lagos i strålende sol og etterhvert vindstille. Vi ankret opp utenfor byen og solte oss og badet og gjorde minst mulig. Tidlig ettermiddag kjørte vi inn til Lagos Marina og fikk en fin plass. Deilig å ligge til brygge, ha landstrøm og ubegrenset med vann 😄👍. Det er små gleder i dette båtlivet.

Vi har vært i Lagos flere ganger før, og dette er en av favorittstedene langs kysten. Men vi hadde ingen hast med å utforske byen, Det var viktigere å få unna en del prosjekter. Dee to viktigste var å få vasket flere maskiner med klær og få reparert Watt & SEA. Denne, i tillegg til solcellepanel og vindgenerator, har vi installert for å generere strøm, så det er ergerlig når den plutselig ikke virker. Kjell skrudde den til slutt helt fra hverandre og fant brudd i en ledning. Vi håper nå at den er på plass igjen.

IMG_0953
Slepegenerator. Denne senker vi i vannet når vi seiler og den er veldig effektiv.

På kvelden spiste vi middag med nabojenta fra Regestranden, Lolly, og to venninner fra London. De var på ferie her og det var så koselig å treffe henne igjen.

Dagen etter – tirsdag var igjen en dag med fiksing og triksing. Men aller først satte vi Jollå på vannet og reiste ut på havet for å utforske alle de flotte grottene som er rett på utsiden av Lagos. Det er tett med turistbåter, kajakker og padlebrett så vi bare fulgte etter de og fikk sett alle severdighetene.

IMG_1224
Grotto

Vi gikk også en tur til byen og fikk leid en bil til neste dag og fant en seilmaker som solgte oss stoff og tråd til å reparere genakkeren med. Det er en stor jobb men vi har lyst til å prøve. Kjell trengte litt småting til båten, så vi gikk ut til Chandlerien (butikk med båtutstyr) som vi visste lå like på utsiden. Og det var flott! De hadde flyttet og åpnet ny butikk, og det er den fineste butikken vi har sett. De hadde et enormt vareutvalg, og det de ikke hadde skaffet de. Så vi fikk på plass en masse viktige og mindre viktige ting og var strålende fornøyd med dagen.

IMG_1216
Chandlerien

Onsdag var vi tidlig på hjul. Vi hadde lovet å kjøre Lolly og venninnene til flyplassen i Faro, og etterpå skulle vi til Loule og besøke gravstedet til Kjells far.

IMG_0940Det var en utrolig varm og solrik dag, og en fin dag å kjøre rundt i området. Vi benyttet også anledningen siden vi hadde bil, til å bunkre skikkelig i det flotte supermarkedet de har her i byen, og var ikke tilbake hjemme i båten før det var sent på kveld.

Torsdag morgen skulle vi hjelpe Katrine og Torstein på Cheetah med å få båten opp på land. Det er en stor båt som skulle opp i traverskran, og denne morgenen var det også mye sidevind, så det var godt å være flere hender på tauer og fendere. Men hun kom på land uten problemer og vi sa takk for følget til våre nye seilvenner.

Fredag var det ut av marinaen. Det koster 500 kroner pr natt å ligge her, og det tærer på reisekassa så nå var det ut på anker. Våre andre norske seilvenner – Vega – lå på utsiden så vi la oss sammen med de og dro på lunsj-besøk. Lunsj-besøket ble sent og dagen var godt på hell da vi var tilbake i 2K.

Dagen etter hadde vi avtalt at vi skulle ut og seile med Vega. Guri og Oddvar ønsket litt fler hender ombord sånn at de i ro og mak kunne finne ut av og bli flinkere til å håndtere seilene på katamaranen. Og vi hadde veldig lyst til å seile en katamaran så det gledet vi oss til. Det ble en flott formiddag på sjøen, vi krysset og lenset, jibbet og slo og satte revene bare for å øve.

IMG_0947
Oddvar, Kaia, Kjell og Guri på Vega

Men til slutt var barna utsultede og lei så da var det bare for Vega å komme seg inn i marinaen noen dager. Vi ble liggende på anker og hadde en rolig ettermiddag med bøker og rødvin. Savnet nesten peisen litt….


En kommentar om “10/9 fra Sesimbra til Lagos

  1. Takk for langt og flott reisebrev. Loule er en veldig koselig by litt utenfor den travleste turismen.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s