Panamakanalen

DSCN0033
Kaia og pilot Edward i det «reisen» opp Panamakanalen starter søndag 7. april klokken 16:30

Panama er verdensberømt for sin 48 kilometer lange kanal som forbinder Stillehavet med Atlanterhavet. Hvert år besøker over en million mennesker kanalen og er i stand til å oppleve denne tekniske mirakelen på jobb. Panama er veldig stolt over å ha denne flotte etableringen som opererer 365 dager i året, slik at verdens last kan sendes effektivt og sikkert til nye destinasjoner.

I tillegg til verdens last er det også noen tusen små lystbåter som tar turen mellom de to store havene – og 7 april var det 2K sin tur.

DSCN0047
Første sluse 🙂

Vi hadde bestilt plass for en måned siden og var de siste fem dagene på plass i Shelter Bay marina for å gjøre de siste forberedelsene.

Først gjorde vi oss av med 1500 USD – betaling for slusene og leide fendere og fire lange solude tauer. Så måtte vi skaffe tre «line handlere», det vil si at vi skulle være fem personer ombord for å kunne gå kanalen. En skipper og fire personer for å håntere liner på båtens fire hjørner mens vi går opp eller ned i slusene.

DSCN0054
tredje sluse og siste før vi tar kveld og legger oss på bøye i Gatun Lake

De tre første slusene tar oss opp 85 fot – ca 30 meter og inn på Gatun sjøen som er en kunstig sjø som forbinder de to sluse systemene. Da vi kom hit var det bekmørkt og vi skulle tilbringe natten her ved en bøye.

DSCN0056
GOD MORGEN. Stille og fint første morgen men det varte bare noen timer. Det blåste skikkelig opp mot ettermiddagen. Men vi hadde en god natt alle sammen,
DSCN0066
Her ser dere hvordan båtene ved siden av oss lå fortøyd for natten i Gatun Lake. Det er båten med Pilotene som kommer for å starte en ny dag.

Tilsammen var vi 6 småbåter som gikk gjennom denne dagen, fra ulike kanter av verden. Gjennom slusene ble vi bundet sammen tre og tre båter og i hver båt var det en Pilot som hadde styr på at vi gjorde alt rett.

DSCN0025
Anna med tauene. Skikkelig store, solide tauer og 8 store fendere ble leid inn

Kanalen har stor betydning for Panamas økonomi, siden kanalselskapet har kontinuerlig drift, 24 timer i døgnet, hele året rundt. Om lag 9 000 mennesker arbeider direkte for kanalselskapet med ulike oppgaver knyttet til drift og vedlikehold. Anlegget var, da det ble bygget, blant de største og vanskeligste ingeniørprosjekter noensinn, og ved siden av Suezkanalen er Panamakanalen verdens viktigste kanal.

Vi hadde med oss tre unge bagpackere som line handlere – Anna fra Ukraina, Lisa fra Tyskland og Angely fra Frankrike. Skjønne og flinke jenter som fikk mat, losji og 70 USD hver for dagene ombord.

DSCN0064
Mat var viktig på turen. Her er det «Norsk» frokost med nybakt brød og pålegg.

De første ideene om en kanal i Panama dukket opp på begynnelsen av 1600-tallet, men det første forsøket på å konstruere en kanal skjedde først i 1880 under fransk lederskap. Etter at forsøket kollapset fullstendig, ble arbeidet overtatt av USA, og kanalen kunne åpnes i 1914. Utbyggingen av den 80 kilometer lange kanalen ble hjemsøkt av problemer, inkludert sykdommer (spesielt malaria og gulfeber) og massive jordskred. Så mange som 27 500 arbeidere skal ha mistet livet under byggingen av kanalen.

DSCN0052
Angely, Kaia og Lisa med bakre line i en av slusene. tauet ble lagt på den store winchen for å lette arbeidet

Dag 2 kjørte vi det meste av dagen for motor over Gatun sjøen og inn i kanalen imponerende byggverk med historisk sus!!

På ettermiddagen var det tid for de tre siste slusene og nå skulle vi ned de samme 85 fot og ned til havnivå. Et lite uhell i nest siste sluse kunne ha blitt voldsomt! De mistet bakre line på land på motsatt side av flåten, og med vind bakfra på 20 knop ble hele flåten – med oss flrst blåst sidelengs mot betongkanten. Men skipper Kjell og den australske skipperen på båten i midten ga full gass og med cm margin klarte de å holde oss fra kanten mens det ble festet ny line. I overkant spennende….

DSCN0070
Kaptein og Piloten Viktor dag to. Skikkelig hyggelig og flink mann som loset oss trygt gjennom
DSCN0040
Et forsøk på å vise hvordan vi var tre båter som var bundet sammen i en flåte mens vi var i slusene. De tre unge guttene på nabo-båten var naturlig nok veldig interessert i vår båt der vi hadde tre nydelige jenter
DSCN0088 (2)
Gjennom de tre siste slusene hadde vi følge med den Norske båten Champion Contest
DSCN0094 (2)
Litt dimensjoner. Ikke mye plass til overs for den norske båten bak oss

For å få linene opp til kanten av slusen – som var 10 meter på de første slusene, så kaster kanalmannskapet en såkalt monkeyfist ned til oss. Det er en tett, tung knute som det henger et rynt tau i (som de har på land). Vi knytter våre tunge tauer i dette og så drar de det inn. Men det hender de treffer solcellene så de måtte vi pakke inn.😆

DSCN0116
STILLEHAVET! Her ofres litt champagne til Neptun med ønske om gode seilaser i verdens største hav

 


Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s