Sailing The coast of Queensland

(Norwegian below)


Back from the road in Brisbane it was time to start sailing again. Our destination is Cairns where we plan to check out after the cyclone season is over in April.


We have approx. 800 nm which we plan to spend plenty of time on with only shorter daytime stages, anchorage and visits to marinas up the coast when we need more provisions.
Australia is a country (actually a continent) where everything we need for ourselves and the boat is available. Along the way, we have upgraded a lot for the boat, and a little for us too.
When the wind instrument started to fail, new instruments were ordered for delivery at the next marina, same with our Starlink order after I gave up on getting the Iridium phone to connect to the internet on a new Windows 11 PC.


Christmas was celebrated in Bundaberg, here as at home almost everything was closed, but a week earlier we were at anchor in Mooloolaba where we got to see a Christmas parade, of course boats with all kinds of flashing lights and Santa Clauses.


Lady Musgrave Atoll was visited in good weather, and later also both Green Island and Sudbury Reef. Here the water was crystal clear, and swimming around the boat and the corals was inviting. We also observed manata rays, stingrays, dugongs or manatees and blacktip sharks.
These 3 atolls are the only places along the entire coast that we have been in the water, even if the temperature is 28 degrees. In general, conditions are shallow along the entire Queensland coast, and normaly we sail in 20 to 50 m depth, and the water has been murky and uninviting. The fact that there may also be box jellyfish, sharks and perhaps also crocodiles has made swimming not very relevant. The possibility of Box jelly means that all local oz people bathe with a stinger suit, a 1 mm full-covering bathing/wet suit.

Do not swim, Box gelly stinger and crockodile warnings


Nice to meet fellow sailors along the coast. When we approached Mackay, we visited Scawfell island, and met a family from Mackay who were sailing their 32″ regatta boat home with 3 children on board. Together with them and a motorboat under delivery, we had several nice days on Middle Percey Island, e.g. with observation of newly hatched turtles and a nice boat/beach party with barbecue. We also visited the only family on the island who, among other things, deals in honey on a large scale.


We also had to take a trip to NZ, Auckland as our visa in Oz is only valid for 3 months at a time. We flew out of Mackay and were gone for 4 days. When we returned, Tommy picked us up at the airport and took us to their house for a barbecue and party. We also went to Scawfell Island on a weekend trip with them and had a nice time.

View from our visa trip to Auckland

We stayed a while in Mackay because the Starlink stopped working after 2 days, so a new one was sent to us. In the meantime we sailed around the islands off Mackay until we had a new Starlink delivered.

We left Mackay heading north and went on a trip around several of the islands in the Whitsundays, which is considered a very famous tourist area here in Australia, although with our own boat we get away from the most touristic areas… We also visited Hamilton Island, a privately owned «luxury» island with everything tourists could want. This was also the absolute most expensive marina we have visited, about 3x normal prices on the mainland. The airport here welcomes several large passenger planes, up to 3-4 every day!

Hamilton Island Marina


Then Townsville and a visit to Magnetic Island, where we observed Koala bears in the national park.


Now we are in Cairns and have booked departure to Papua New Guinea – after 6 months in Australia its time to move on.

(norwegian)

Tilbake i Brisbane var det på tide å starte seilingen igjen. Målet vårt er Cairns hvor vi planlegger å sjekke ut ifra etter syklon sesongen er over i april.
Vi har ca 800 nm som vi planlegger å bruke god tid på med kun kortere dagsetapper, ankring og besøk i marinaer oppover kysten når vi trenger mer proviant.
Australia er jo et land (egentlig et kontinent) hvor alt vi måtte trenge til oss selv og båt er tilgjengelig. Underveis har vi fått oppgradert en del til båten, og litt til oss også.
Når vindinstrumentet begynte å fuske, ble det bestilt nye instrumenter for levering i neste marina, det samme med vår bestilling av Starlink etter at jeg ga opp å få Iridium telefonen til å koble seg opp mot internett på en ny PC med Windows 11.
Jul ble feiret i Bundaberg, her som hjemme var nesten alt stengt, men en ukes tid tidligere lå vi for anker i Mooloolaba hvor vi fikk sett en juleparade, selvfølgelig bed båter med allslags blinkende lys og julenisser.
Lady Musgrave atollen ble besøkt i godt vær, og senere også både Green Island og Sudbury Reef. Her var vannet krystallklart, og svømming rundt båten og korallene var innbydende. Her fikk vi også observert både manata ray, stingray, dugong eller sjøku og blacktip hai.
Disse 3 atollene er de eneste plassene langsetter hele kysten vi har har vært i vannet, selv om temperaturen er 28 grader. Generelt er det grunne forhold langs etter hele Queensland kysten, som regel seiler vi på 20 til 50 m dyp, og vannet har vært murky og lite innbydene. At det også kan være Box jellyfish, hai og kanskje også krokodiller har gjort det lite aktuelt å bade. Muligheten for Box jelly gjør at alle lokale oz folk bader med stinger drakt, en 1 mm heldekkende bade/våtdrakt.
Kjekt med treff av medseilere langs kysten. Når vi nærmet oss Mackay besøkte vi Scawfell island, og traff på familie fra Mackay som seilte sin 32» regattabåt hjem med 3 unger om bord. Sammen med dem og en motorbåt under leveranse hadde vi flere kjekke dager på Middle Percey Island bl.a. med observasjon av nyklekkede skilpadder og en fin båt/strandfest med grilling. Vi besøkte også den eneste familien på øyen som bl.a. driver med honning i stor skala.
Vi måtte også ta en tur til NZ, Auckland siden vårt visum i Oz kun gjelder kun for 3 måneder av gangen. Vi fløy ut fra Mackay og var borte i 4 døgn. Når vi kom tilbake, ble vi hentet av Tommy på flyplassen og var med hjem til de på barbecue og fest. Vi drog også til Scawfell Island på helgetur sammen med dem. Vi ble en stund i Mackay fordi Starlinken sluttet å virke etter 2 dager, så en ny ble sendt til oss. I mellomtiden seilte vi rundt øyene utfor Mackay inntil vi fikk ny Starlink levert. Deretter var vi på tur rundt flere av øyene i Whitsundays, som regnes som meget berømt turistområde her i Australia, dog med egen båt kommer vi oss vekk fra de mest turistifiserte områdene… Vi besøkte også Hamilton Island, en privat eid «luksus» øy med alt hva turister måtte ønske. Dette var også den absolutt dyreste marinaen vi har besøkt, ca 3x normale priser på fastlandet. Flyplassen her tar imot flere store passasjerfly, opp til en 3 -4 hver dag!
Deretter Townswille og besøk på Magnetic Island, hvor vi fikk observert Koala bjørn i nasjonalparken.
Nå sitter vi i Cairns og har bestilt utsjekk til Papua New Guinea – nå gjenstår det bare siste handlingen her i Australia….


En kommentar om “Sailing The coast of Queensland

  1. Thank you for the update. I have been to many of of the same places, not least Hamilton Island, where all restaurants have the same head chef, so even if tiramisu looked different from restaurant to restaurant, they all tasted the same.

    Likt av 2 personer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s