Seks dager på anker utenfor Portimao

Bukten utenfor Portimao – Praia Grande – er merket som ankringsplass på kartene, og det var et flott sted å ankre. Sammen med et tredvetalls andre båter lå vi godt skjermet fra Atlanterhavets rullinger innenfor en bølgebryter/molo. Vi ble så begeistret for stedet at en planlagt overnatting ble til seks før vi kom oss videre. At det stadig kom til nye båter med kjentfolk ombord gjorde jo også sitt til at vi mange morgener sa » vi blir en dag til «😁. Det ble mange hyggelige ettermiddager og kvelder ombord i ulike båter «for a sundowner».

Portimao heter byen som ligger litt lenger inne i elveløpet der vi lå for anker. Det er den største byen på Algarve, og tradisjonelt sett er byen bygget opp rundt sardinfiske og prosessering av fisken. Det er stadig en god del fiskebåter, men nå er det turisme og alt det fører med seg som er største næringsvei. Shopping-gatene er flotte og innbydende og havneanlegget er skapt for å rusle på med mange restauranter og hoteller. Men sandstrand og bading har de ikke, da må du til byen ved innløpet – Praia da Rocha. Det er en hypermoderne by med hoteller, restauranter og butikker, bygget for utenlandsk turisme. Ut mot Atlanterhavet er det flotte, rene sandstrender og byen byr på alt du kan tenke deg av vannsport. En skikkelig turistmagnet som vi ikke tilbragte noe tid i.

IMG_0958

Våre hollandske venner Agnes og Rob i Rings som var her da vi kom, kunne gledestrålende fortelle at de hadde funnet en flott Lidl butikk i gangavstand fra en flytebrygge der vi kunne legge Jollå. Som tidligere fortalt er handling av mat et prosjekt, og lykken er STOR når vi finner butikker med godt utvalg. Lidl har aldri før vært en favoritt, men nå er det en av de beste butikkene både angående utvalg og pris. Så vi tok selvfølgelig turen dit, først 10-15 minutter med Jollå, så tilsvarende tid til fots og så var det å handle så mye vi klarte å bære tilbake. Fulle ryggsekker og handleposer i hendene til en pris vi bare smiler av 👍😆. Det tar selvfølgelig ekstra lang tid når det er noen maritime butikker på veien.

IMG_1020
Vi fant også et veldig lokalt vannhull på vei fra Lidl til Jollå

Rett ved der vi legger Jollå fant vi også en vaskeautomat som kunne ta 18 kilo til 8 Euro. Nesten irriterende at vi ikke hadde mye klesvask for det hadde vært artig å teste.

img_0973.jpg
Kuleste vaskemaskinen

BACALAOFEST PÅ STRANDEN

Kaia og Guri fra Vega hadde fablet om å lage Bacalao på norsk maner en dag, og da vi handlet så vi flott klippfisk fra Norge, de aller beste bitene, til en utrolig lav pris. Så vi handlet inn og inviterte familien på Bacalao på stranden rett ved siden av neste ettermiddag. Så balet det på seg; Agnes og Rob fra Nederland kom på listen, det samme gjorde Eivind og Helen i Abraxas da de ankret opp ved siden av oss, og til slutt kom også Hanne og Rune i Fragancia med sine tre barn. Kjell og Kaia brukte det meste av torsdagen på å handle en gang til på Lidl, kutte fisk og grønnsaker og bake focaccia og kanelboller.

IMG_1018
Kjell kutter og kutter….
IMG_1019
Og Kaia står i grytene. Veldig varmt !!

Bacalaoen ble kokt i trykk-koker i en 2-gang, noe som innebar kun 15 minutters koketid. Og vi kokte ute i cockpiten på induksjonstoppen med motoren gående på 2000 omdreininger, så fikk vi litt varmt vann i samme slengen. Inverter på 3kw var på og sluker over 120 A ut av batterier, så motor måtte kompensere for å ha «litt» igjen til ankerlys, men det sto sin prøve og kan bli gjentatt en annen gang….Veldig kjekt å finne ut at teknikken virker…

IMG_1013
Trykkoker på induksjonstopp i cockpiten. Omgang nr en er i den store gryten.

Klokken 1800 var vi på plass på stranden med en stor gryte med Bacalao, bærbar bensin generator – vi måtte jo holde maten varm på induksjonstoppen, lang skjøteledning sånn at vi ikke skulle høre duren fra generatoren, focaccia, kanelboller og gass-grill og pølser til ungene. Solen bakte fra blå himmel så det var nesten litt for varmt innunder fjellveggen, og vi hadde en kjempetrivelig kveld mens solen gikk ned. Ikke før det var helt mørkt pakket vi oss ombord i jollene og dro ut til båtene for å tenne ankerlysene 😄

IMG_1011

IMG_1012IMG_1014

Ocean kids

På katamaranen Vega som vi har følge med er det en familie med to barn i skolepliktig alder. Sigri er 11 og Askild er 8 og de har skoleundervisning ombord. Ett av skole-prosjektene er plast i havet, og den dagen vi hadde beach-party hadde de sammen med Pernille og Storm ryddet plast på stranden. Prosjekt del II denne dagen var å lage noe av søppelet, og her er de imponerende resultatene:

img_1009.jpg
Askild og Storm og uhyret
IMG_1010
Pernille og Sigri og deres uhyre

Dagen etter kunne vi heller ikke dra videre for da ville vi hvile og lese bok. Dessuten har Kaia fått seg noen gode trim-turer på klippene som strekker seg langs havet, og en god svømmetur. Kroppen må holdes ved like, og det er lite plass for lange turer ombord i 2K😜.

IMG_1021
Langs disse klippene gikk turene

Symaskinen har også vært fremme, og vi har sydd både for oss selv og hjulpet flere andre som har hatt ødelagte bomtrekk og sprayhooder. Solen og saltet er nådeløs på sømmene, og Kaia har blitt god på å ettersy og skifte ut ødelagte glidelåser og borrelåser.

Men til slutt, på søndag, bestemte vi oss for å dra videre til et naturreservat utenfor Faro, Ihla de Coulatra. Vega dro sammen med oss, så vi får sikkert noen koselige dager sammen med voksne og barn. Men før vi heiste anker hadde vi rekognosert med Jollå rundt i marinaen rett ved, for vi trengte vann og diesel og det hadde de der. Så vi dro først dit før vi la ut på havet. Etter 9 dager på anker begynte vannbeholdningen å minke. Vi har 450 liter totalt, og bruker ca 25 liter pr dag, så det var nok igjen, men det er alltid deilig å fylle opp tankene. Klesvask trengte vi og litt av, så kvelden før hadde vi lagt en del klær i bløt i en bøtte, og etter at vi hadde fylte vann på tankene skylte vi også klærne i cockpiten og spylte saltet av båten.

IMG_1002
Klesvask på gamlemåten funker det også

Så var det ut på havet!! Deilig å heise seil og duve avgårde, og vannet tok seg opp til over 19 grader og er krystallklart. Etter noen timer måtte motoren på for vinden løyet litt og vi vil være på ankringsplassen før mørket faller på. 4 timer på motorseiling betyr fulle batterier og varmt vann, og det er ikke å forakte det heller.

IMG_0996
Her dro vi fra
IMG_0997
– og sånn så det ut på havet

 


2 kommentarer om “Seks dager på anker utenfor Portimao

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s